Afscheid van Georgië

Ik ben al weer een weekje in Azerbeidzjan, maar op deze Eerste Kerstdag wil ik eerst nog maar eens terugkijken naar de laatste ruime week in Georgië.
Het begon op het moment dat ik ingesneeuwd was in Gudauri. De ochtend na mijn vorige verhaal zou de weg weer open moeten zijn. Zou, want op hetzelfde punt als een dag eerder werd ik weer tegengehouden. Gelukkig nu maar tijdelijk, er moest nog een inspectierondje gereden worden, daarna mocht de douane en toen ik met m’n karretje. De eerste paar kilometer had ik de weg voor mezelf. Het was wel afzien, harde wind, kou, omhoog naar net geen 2400 meter en een allesbehalve mooie weg. Eenmaal boven op de pas werd het beter, aan de andere kant hielden de bergen de meeste wind tegen en het ging natuurlijk omlaag, maar liefst 700 meter tot in Kazbegi. Onderaan de pas stond een rij van 4 kilometer met alleen maar vrachtwagens, sommigen stonden er al een week en ze wisten ook niet wanneer ze verder zouden mogen. Voor mij was het toen nog 20 kilometer vlak lopen tot in Kazbegi met links, rechts en voor me steeds machtigere bergen.

Weg over Jvari pas
Weg over Jvari pas

 

In Kazbegi, zelf maar een dorpje van niks, kon ik het doel van dit hele uitstapje, de Gergeti Sameba kerk met daarachter de berg Kazbek van meer dan 5000 meter hoog, al zien liggen. De volgende dag moest ik daar natuurlijk naartoe, weer flink omhoog door de verse sneeuw, maar het was het allemaal waard. Prachtige uitzichten, indrukwekkende bergen en vooral die verse sneeuw (en het ontbreken van hordes toeristen). Daarom maar wat extra foto’s, dat zegt meer dan ik kan schrijven.

Gergeti Sameba met op de achtergrond Kazbek
Gergeti Sameba met op de achtergrond Kazbek
Gergeti Sameba kerk en klokketoren
Gergeti Sameba kerk en klokketoren

Uitzicht op Kazbegi
Uitzicht op Kazbegi

Na Kazbegi kon ik alleen maar terug de pas over, de weg liep wel door maar 10 kilometer verder begon Rusland en daar wilde ik nou net niet heen. Toen dus 3 dagen lopen in 2 uurtjes met de bus terug gegaan. De rij vrachtwagens was inmiddels verdwenen dus de weg moet ook schoner geweest zijn. In Jhinvali uitgestapt en toen min of meer zuidoost weer twee bergpassen over richting de wijn streek van Georgië, Kakheti. Die passen waren lang niet zo hoog als de Jvari pas, maar ongeveer 1700 meter, maar op de eerste waren ze aan de weg aan het werk, dus daar waren soms sporen van asfalt te zien, maar meestal was het netaan verhard en soms was het puur modder. Het was er wel verassend mooi, wat lagere bergen dus minder sneeuw maar ook heel weinig huizen en veel bos, erg mooi lopen dus.

Kakheti heeft behalve wijn ook weer veel oude kerkjes, kloosters en kastelen. Daar heb ik al liftend een rondje langs gemaakt, ook een grappige ervaring. Opvallend genoeg, of misschien eigenlijk ook wel niet, maak je bij oude Lada’s de meeste kans om mee te mogen rijden. Gelukkig rijden er daar veel van rond dus ergens komen is nooit echt een probleem. Liften is hier ook gewoon de manier om je te verplaatsen, iedereen staat langs de kant van de weg te wachten en hand omhoog is niet eens nodig. Een opvallende lift kwam ook van een gewone bus. Ik kan inmiddels wat Georgische letters lezen, maar niet zo snel dat ik van een rijdende bus kan zien waar hij heen gaat. Het bleek dat ik er na een kilometer of wat al weer uit moest en dat was geen betaling waard kennelijk. Tussen dat liften door heb ik onder andere het kerkje hieronder bekeken.

Kerkje van Ikalto
Kerkje van Ikalto

Bijna op de grens met Azerbeidzjan ligt het dorpje Sighnaghi, een helemaal ommuurd plaatsje bovenop een heuvel. Het schijnt er erg toeristisch te zijn, maar ik was er op een zondagavond ver buiten het seizoen en om 6 uur waren bijna alle restaurants al dicht. Gelukkig sliep ik daar in een guesthouse en de dame des huizes heeft toen voor mij gekookt. Dat is zo fijn aan Georgië, je hebt over guesthouses waar je een kamer bij iemand thuis hebt, soms echt in huis, soms een aparte verdieping of een bijgebouw, maar je hebt vanzelf contact met de mensen.

Zonsondergang in Sighnaghi
Zonsondergang in Sighnaghi

Vanaf Sighnaghi was het nog 2 dan lopen naar de grens. Op zich geen probleem, zeker niet omdat 10 kilometer na Sighnaghi opeens alles vlak werd, de bergen zag ik nog wel maar dan als achtergrondvulling. Georgië heeft eigenlijk alleen maar positieve ervaringen gebracht maar vlak voor de grens staat er dan opeens dit onheilspellende bord…

P1030928

Voorlopig heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom ik mijn klavertje vier tevoorschijn moet halen in Azerbeidzjan, maar daarover binnenkort meer.

Voor nu iedereen een hele goede Kerst gewenst en ook alvast maar een heel goed 2016 al hoop ik daarvoor nog iets te schrijven over Azerbeidzjan.


11 reacties op ‘Afscheid van Georgië

 1. Ha Bart-Jan,

  weer een mooi verslag. Jaloers op de witte kerst…. Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

  Oud-en nieuw met vuurwerk? Ik ben heel benieuwd.

  Met zo’n bord bij de grens zou ik mijn klavertje vier maar bij de hand houden :-).

  Hoor weer heel graag je verdere verhalen.

  Een goed 2016 gewenst met veel wandelplezier en wandelavonturen.

  Hartelijke groet,
  Marijke

  Like

 2. Ha Bros,

  Van harte! Al krijg ik het gevoel een dag te laat te zijn…. maar je leest dit waarschijnlijk toch niet iedere dag 🙂

  Maak er een mooi wandeljaar van.

  Wij gaan aan de oliebollen, tot volgend jaar.

  Good luck.

  Like

 3. Hi Bart-Jan,
  Van harte gefeliciteerd !!!

  We lezen je verhalen en bekijken je foto’s met erg veel plezier.
  Hou vol ! En pak eens een luxe hotel als de gelegenheid zich aandiend 😉

  veel groetjes,
  Linhuei, Jens, Chaline en Joost

  Like

 4. Hoi Bart-Jan,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!
  Bedankt voor alle mooie reisverhalen en foto’s: heel erg leuk om te lezen en te zien!
  Alvast de allerbeste wensen voor 2016: heel veel geluk, plezier en gezondheid tijdens je reis toegewenst!!
  Veel groetjes,
  Matthijs, Jasmijn, Patrick en Cathelijne

  Like

 5. Hoi Bart Jan,

  Nou dat is nog eens een witte Kerst. Wij hadden een groene…..in Wamel 2e KD gevierd en gehoord dat je ook jarig bent deze week. Dus van harte Bart Jan. Overigens bij het zien van die verlaten besneeuwde weg bekruipt mij een gevoel van verlatenheid/desolaatheid. Heb jij daar nou geen last van? Wel eens heimwee naar dit kikkerlandje en ‘ons’? Benieuwd wat voor een jaarwisseling je zult hebben daar.

  Hele hartelijke warme groet.
  An.

  Like

 6. Hi Bart Jan,

  Wat een prachtige foto’s zeg! Ziet er erg indrukwekkend uit. Voor jou dus wel een witte kerst 🙂 Heel veel plezier en succes nog tijdens je avontuur daar.

  Grt Emiel

  Like

 7. Hoi Bart-Jan,

  Prachtig verhaal weer en wat een uitzichten zul jij gehad hebben.
  Al die prachtige foto’s met aan die top die sneeuw top gedaan hoor.
  Zeker de moeite waard als ik het zo zie en die sneeuw nou die krijgen we hier niet want het is bijna lente hier met 14 graden op tweede kerstdag!
  Het bord heb ik proberen te ontcijferen maar helaas hi hi.
  Wij wensen jou veel succes met de grensovergang en fijne kerstdagen en alle goeds voor 2016 alvast.
  Hou je taai kerel en good luck!

  dikke knuffel uit Wamel xxx
  Wil-Jack

  Like

 8. Hoi Bart-Jan, we hoeven je geen onvergetelijke Kerst te wensen, zo te zien. Fantastisch dat je overal een soort van universele menselijkheid ervaart. Oudbollig of niet, maar daar gaat Kerstmis dan toch ook over. We zijn wel erg benieuwd waar en hoe je oud op nieuw viert. In elk geval begint het nieuwe jaar voor jou een paar uur eerder, dus bij voorbaat de allerbeste wensen en veel succes in 2016.
  Maria en Wim

  Like

 9. Hoi Bart-Jan,

  Leuk je verslag weer te lezen. Het is inderdaad wel een bijzonder grensbord. Weer eens wat anders dan ‘Welkom in …’ !

  Jij ook een mooie Kerst. Ben benieuwd of en hoe ze Oud en Nieuw vieren in Azerbeidzjan.

  Succes weer, Wolter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s