Tajikistan

Hoewel het nog maar even geleden is dat ik iets geschreven heb zijn er genoeg redenen voor een extra dosis reisinformatie. Ik heb wat tijd over, de beste wifi verbinding in maanden, ben weer in een nieuw land en misschien wel het belangrijkst, na vandaag kon het wel eens anderhalve maand duren voor ik überhaupt wifi heb.

Een ander land dus, Tajikistan, het armste land in Centraal-Azië, maar daar merk ik voorlopig nog niet zo heel veel van. Dat komt vast omdat ik alleen nog maar van de grens naar de hoofdstad, Dushanbe, gelopen ben, 60 kilometer door vooral landbouwgebied. Eigenlijk heel erg vergelijkbaar met wat ik in Uzbekistan gezien heb, buiten de steden daar dan. Het armste deel van het land is het zuidoosten en dat komt voor een groot deel door de ligging. Grotendeels op een hoogte van meer dan 3000 meter met pieken tot 7000 (met prachtige namen als Marx en Engels, die communisten wisten het wel te bedenken). Door dat gebied, een provincie met de prachtige naam Gorno Badakhstan Autonomous Oblast (of gewoon GBAO) loopt een bij langeafstandfietsers beroemde, of misschien wel beruchte weg, de Pamir highway. Diezelfde weg wil ik lopend gaan afleggen. Als dat allemaal volgens plan gaat, gaat dat me 40 dagen en Tajikistan kosten en dan nog wat om aan de Kirgizische kant van de grens weer wat beschaving te vinden. De grootste uitdaging tot nog toe, zowel qua lopen, er liggen passen tot 4600 meter hoogte, als qua logistiek, weinig dorpen, dus veel meeslepen voor onderweg. Ik heb er wel echt zin in, de foto’s van de uitzichten onderweg zijn echt spectaculair, maar het zal ook zwaar worden.

Maar dat is allemaal toekomstmuziek. Eerst nog even wat over Tajikistan. Ik ben nu dus in Dushanbe, voor het eerst deze hele reis in een hostel. Tot vanochtend was het hier een gekkenhuis, 11 mensen die min of meer dezelfde route aan het volgen zijn als ik, deels oost naar west en deels west naar oost, maar dan wel met de auto. Vanochtend zijn die allemaal vertrokken en nu heb ik de boel voor mezelf. Dushanbe is een beetje een vreemde stad, een beetje een wannabe Ashgabat, die stad vol goud en marmer in Turkmenistan. Probleem is alleen dat er eigenlijk geen geld is, dus het is het allemaal net niet. Wat ze wel hebben is de hoogste vlaggenmast ter wereld, net iets hoger dan die in Baku in Azerbeidzjan. Verder is er eigenlijk is er niet veel te zien, maar het is voor mij even een punt om wat dingen te regelen voordat ik richting Pamir highway ga.

Hoogste vlaggenmast ter wereld
Hoogste vlaggenmast ter wereld
Pracht en praal in Dushanbe
Pracht en praal in Dushanbe
Dushanbe centrum
Dushanbe centrum

Voordat ik in Dushanbe was heb ik twee dagen door Tajikistan gelopen. Dat is natuurlijk te kort om er heel veel over te zeggen, maar in ieder geval lijkt het met de gastvrijheid van de Tajieken ook wel goed te zitten. De eerste dag alleen al ben ik drie keer uitgenodigd om mee te eten. De eerste keer Was toen ik ergens thee wilde gaan drinken. Er zaten al andere mensen in het theehuis en die nodigden mij uit om bij hun te komen zitten. Uiteraard nog steeds thee gedronken, maar er kwamen ook samosa’s, een soort bladerdeeg gevuld met vooral vlees en uien en gebakken in een tandoor, en mantı, de lokale ravioli, op tafel.
Later op de dag, rond een uur of vier, stond er ook weer iemand te roepen langs de kant van de weg. Ik had het idee dat hij gewoon een kopje thee wilde drinken, maar dat was maar schijn. Het werd een complete traditionele Tajiekse maaltijd, precies volgens het boekje. Eerst werd de tafel, of eigenlijk het kleed, ze eten ook hier op de grond, volgeladen met thee, brood en allerlei zoetigheid. Die zoetigheid was er vooral voor de sier. Daarna kwam de plov op tafel, toch wel het meest nationale gerecht van Tajikistan (en Turkmenistan en Uzbekistan en Kirgizië). Plov is vooral rijst met fijngesneden wortel en dan afhankelijk van waar je het eet nog kikkererwten, krenten of vlees erdoorheen. Na de plov kwam er ook nog een ronde gebakken worstjes, volgens mij vooral iets Russisch. Bij dit feestmaal drinken ze het liefst wodka, dat gaat gerust samen met het islamitische geloof hier, maar er was ook plaatselijke wijn en wat ze hier compote noemen, vruchtensap met de hele vruchten er nog in.
Na deze maaltijd wilde ik nog een stukje lopen om de afstand voor de volgende dag een beetje binnen de perken te houden. Toen het tijd was om te stoppen, vroeg ik ergens langs de kant van de weg of er een plekje was voor m’n tent en voor ik het wist mocht ik bij een familie thuis overnachten, vader, moeder, twee dochters en oma. Er was zelfs een soort van logeerkamer. Eén van de dochters sprak ook redelijk Engels dus dat was leuk. Dan kun je net iets meer dan alleen zeggen waar je vandaan komt en wat je aan het doen bent. Ook hier kreeg ik weer wat te eten, maar gelukkig maar een hapje na die eerdere maaltijd. Minpuntje was wel dat toen ik al op bed lag er opeens een agent voor de deur stond. Geen idee hoe hij wist dat ik daar was, maar hij wilde eerst mijn paspoort zien en toen m’n bagage. Daarna vroeg hij naar mijn dollars en euro’s dus ik denk dat hij daar opuit was, wat geld toegestopt krijgen en dan weggaan. Ik heb ‘m mijn somomi’s laten zien, het geld van hier, en gezegd dat ik verder niks had. Of hij dat geloofde weet ik niet, maar na een paar sigaretten gebietst te hebben bij mijn gastheer (die had ik ook al niet) verdween hij gelukkig. Dat is dus ook Tajikistan, een land vol corruptie.
Dat zeker niet alle agenten zo zijn bleek de volgende dag. Toen werd ik door wat verkeersagenten uitgenodigd om versgebakken brood mee te eten en koud water te drinken. Het was erg heet dus dat water en brood was in werkelijkheid beter dan het klinkt.

Bevrijdingsdag Sovjetstijl
Bevrijdingsdag Sovjetstijl
Simpel maar effectief!
Simpel maar effectief!

Zo gaat dat dus hier, je weet nooit wat je krijgt en dat houdt het interessant. Hopelijk geldt dat ook voor wat er nog komen gaat.


5 reacties op ‘Tajikistan

 1. Dag Bart-Jan,
  wat weer een paar fantastische verslagen. De tijd vliegt; alweer op 2/3 van je reis. Ik hoop dat de rest van je reis net zo goed verloopt als tot nu toe. De komende 40 dagen wellicht even doorbijten maar wel genieten van de omgeving. We zien weer uit naar je verhalen. Heb het goed.

  Like

 2. Geweldig om mee te lezen hoe je reis verloopt. Je hebt al menig avontuur meegemaakt en vele interessante uitnodigingen gehad. Het blijft wel opletten begrijp ik uit je verhaal over die agent.
  Vorige week hebben we op 1e Pinksterdag weer met de hele club bij Patrick thuis gespeeld – uiteraard ook even een jaar teruggeblikt, maar wat lijkt dat dan eeuwen geleden en wat is er veel gebeurd ondertussen! Het zou heel leuk zijn als we over een jaar weer aan die tafel zitten, maar dan weer met ons 7en om verhalen uit te wisselen.
  Succes met lopen en ik kijk uit naar je volgende verhaal, hopelijk vanuit Kirgizie over een maand 🙂

  Groeten,
  Liesbeth

  Like

 3. mooi mooi weer al die belevenissen die jij maar mee maakt.
  Vindt het erg knap van je en ja opletten blijkt maar weer dat je zelfs bij een politieagent moet doen.
  Op naar een mooie uitdaging en hoop dat het je gaat lukken en zullen dan wel 40 dagen niks horen van je.
  Nou bartjan het is 1e pinksterdag hier morgen laatste wedstrijd alweer van het seizoen en nemen van een aantal jongens afscheid.
  Hoop dat je nog steeds geniet en blijf je volgen natuurlijk.

  dikke kus en knuffel uit wamel
  Wil en Jack xxx

  Like

 4. Heel veel suc6 met de aankomende uitdaging en geniet! Wij kijken vanaf een afstand uit naar het vervolgverhaal van je bijzondere reis.
  Groetjes Colinda

  Like

 5. Ik vond het niet zo erg hoor om zo snel al weer zo’n prachtig verhaal te lezen. Succes aankomende maand en we wachten je volgende verhaal met smart af. Geniet ze!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s