Kazachstan

De laatste tijd loop ik door gebrek aan wifi steeds een beetje achter de feiten aan wat betreft het up-to-date houden van de blog. De laatste 3 stukjes zijn allemaal meer dan een week nadat ze geschreven zijn geplaatst. Daarom nu maar eens een echte update. Vanuit Kirgizië ben ik inmiddels in Kazachstan beland, om precies te zijn in Almaty, het vroegere Alma-Ata. Vanaf hier vlieg ik vanavond laat naar Hong Kong waar ik een Chinees visum ga proberen te halen. Over een week kom ik dan weer terug in Almaty en dan gaat het verder richting Xi’an, de laatste etappe van de reis zou je het kunnen noemen. Xi’an ligt ruim 3000 kilometer van de grens met Kazachstan. Omdat ik nooit een Chinees visum ga krijgen voor het aantal dagen dat ik nodig heb om die afstand te lopen en omdat het in het noorden en midden van China erg koud wordt in de winter ga ik in China weer eens vals spelen en een stuk per trein of bus doen. Maar nu dus eerst naar Hong Kong. Dat was ook vooraf niet gepland maar de Chinezen hebben de laatste tijd erg hun best gedaan om het onmogelijk te maken om een visum in Centraal-Azië te halen. Vandaar deze gekke actie. In Hong Kong zou het, in ieder geval in theorie, wel vrij makkelijk moeten zijn dus ik heb goede hoop om toch in China uit te komen.

Na mijn vorige verhaal ben ik nog een hele tijd in Kirgizië geweest. Helaas was dat minder mooi dan ik gehoopt had. Het eerste stuk, ongeveer 2 weken, richting het Songkul meer en daarna op de weg daaromheen nog wel. Dat was echt Kirgizië, groene hoogvlaktes met yurts, paarden (en dus weer veel paardenmelk) en erg vriendelijke mensen. Het Songkul meer zelf viel me ietsje tegen maar dat lag ook voor een deel aan het heel matige weer dat ik daar had. Het was vrij koud, maar dat is niet gek op 3000 meter hoogte, maar het vooral ook veel te nat. Regen, sneeuw, hagel, het is allemaal langs gekomen en dat is niet heel lekker in combinatie met de kou. Het mooie van het meer zouden juist de besneeuwde bergen eromheen moeten zijn, maar juist die waren nu vaak niet te zien door de wolken. Uiteindelijk heb ik toch nog 1 keer kunnen ‘zwemmen’ toen de zon er even doorkwam. Ook de dag dat ik van het meer wegliep was mooi. In de middag trok het toen open precies toen ik over een bergpas ging met aan de ene kant zicht op het meer en aan de andere op een soort kloof waar de weg zich ook door naar beneden slingerde. Heel erg steil en een erg goed uitzicht.

Songkul
Songkul
Kou lijden
Kou lijden

Hierna werd het dus wat minder. Ik heb ongeveer een week langs het Issykkul meer gelopen, maar dat was heel wat minder fijn. Naar dat meer gaan veel Kirgiezen, maar ook Kazachen en Russen op vakantie. Zwemmen,  zonnen, dat soort dingen. Het was er dus vooral heel druk. Een paar keer had ik nog wel een mooi kampeerplekje voor mezelf bij het meer, maar het lopen zelfs was minder. Te veel auto’s die zich aan geen enkele regel houden en allemaal een cursus toeteren hebben gedaan. Als ze ook maar een beetje het idee hebben dat ze voor je moeten gaan remmen wordt er op die toeter geramd en dat Is echt extreem irritant bij het lopen. In het meer kon je dan wel weer lekker zwemmen, die toeristen komen hier natuurlijk niet zomaar, en het weer was ook weer beter. Er waren dus zeker wel positieve dingen, maar toch was ik blij dat ik het meer acher me kon laten. Opvallend genoeg werd ik meteen daarna ook weer veel vaker gevraagd om thee te drinken en dat soort dingen die het lopen leuk houden. Dat drukke, toeristische gedoe zal ook wel invloed hebben op de mensen die er wonen.

Kirgizisch strand
Kirgizisch strand
Orthodoxe kerk van Karakol
Orthodoxe kerk van Karakol

En toen dus op naar Kazachstan, duidelijk rijker dan de laatste landen waar ik geweest ben. Aan alles kun je merken dat er hier (veel) meer geld is, in ieder geval voor een deel van de mensen. In de kleine dorpjes onderweg zitten ook nog overal mensen langs de weg groente en fruit te verkopen om wat te verdienen dus zeker niet iedereen heeft geld. Aan de andere kant zijn de huizen ook in dat soort dorpjes allemaal wel veel degelijker dan in Kirgizië en mensen hebben ook vaak bloemen in de tuin iets wat ik wel een beetje zie als teken van welvaart. Die rijkdom hier komt vooral van alles wat ze uit de grond halen. Olie, gas, maar ook allerlei metalen, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit hier. Daarbij hebben ze hier een leider die alles op de economie gooit en dat ook vrij goed doet. Hij schijnt iets gezegd te hebben van “eerst economie dan democratie” en wordt dan ook steeds met ruim 90% van de stemmen herkozen. Weer zo’n geweldige Centraal-Aziatische democratie dus.

Fruitkraampjes onderweg
Fruitkraampjes onderweg

In Kazachstan heb ik door een aantal heel verschillende landschappen gelopen. De eerste dagen was het steppe. Lange rechte wegen van nergens naar niks, geen bomen, alleen wat laag onkruidachtig prikspul en bijna geen mensen. Er is een dag bij geweest dat ik geen enkel huis ben tegengekomen. Een andere dag was er volgens de kaart 1 dorp, maar in de praktijk bleek dat een verzameling van een stuk of 20 winkeltjes en 10 restaurantjes te zijn. Op zich is dat vaak precies wat ik in een dorpje nodig heb dus ook nu was het ok, maar het is wel vreemd. Het is ook heel raar om over zo’n rechte weg te lopen en al op het moment dat je een dorp uit loopt het volgend te kunnen zien maar er dan nog 4 uur over te doen voor je er bent. Raar en ook wel frustrerend. Van het ene op het andere moment ging die steppe over in vruchtbaar land. Dat was ook al van ver te zien, er stond gewoon een rij bomen die steeds dichterbij kwam en er toen opeens was. Vanaf dat moment waren er veel dorpjes met nog veel meer akkers en de groente- en fruitverkopers die ik al genoemd heb. Een heel andere wereld dus maar wel leuk. Veel meer mensen ook voor een praatje en dergelijke. Als laatste kwam ik in Almaty en dat is een echt grote stad. Ruim 1.2 miljoen inwoners en heel veel grote, moderne winkelcentra, hippe restaurants en cafés,  gewoon een hele moderne stad. Ik heb hier gisteren een dagje rondgelopen en eerlijk gezegd is het ook wel weer eens fijn om ergens te zijn waar je eens iets kunt krijgen.

Zonsondergang op de steppe
Zonsondergang op de steppe
Almaty centrum
Almaty centrum

Dat laatste zal in Hong Kong komende week ook wel zo zijn. Ik ben benieuwd hoe het daar zal zijn en of het allemaal gaat lukken met m’n visum.

 


5 reacties op ‘Kazachstan

 1. Hello, Bart-Jan!
  I’m Alex,we coming to the Gobustan in Azerbajan together on 31 December 2015.. Read about your journey, you’re Maaaaaan. =)
  I’m and Helen wish you good luck!

  Like

 2. Hoi Bart-Jan,

  wat grappig, in Kirgizië maak jij een foto van een zweefmolen en in Wamel is het ook kermis…
  En in Hong Kong waarschijnlijk ook, maar dan anders. Succes met je visum daar.
  De foto’s uit Kirgizië en Kazachstan zijn wederom indrukwekkend, man wat een trip!
  Benieuwd naar het vervolg, zo zoetjesaan richting het einddoel. Hou je haaks, Gr.Anthony

  Like

 3. Hoi Bart,

  Leuk weer een update en met mooie foto’s! Ben benieuwd hoe je de drukte in Hong Kong gaat ervaren na zoveel rust. Een ding is zeker, paardenmelk zullen ze daar niet drinken.. Inmiddels begint het al wel een beetje richting aftellen te gaan he (ook voor het thuisfront). We spreken elkaar!

  Liefs,
  Linde

  Like

 4. Hoi Bart-Jan, Wat een onwezenlijke onderbreking: maandenlang lopen door stilstaande tijd en dan even naar Honk-Kong ‘jumpen’ voor het laatste stuk. We zijn erg benieuwd naar je ervaringen in China. Er komen steeds meer documentaires voorbij (bv. langs de oevers van de Jang Tze) waaruit blijkt dat heel China zo’n Honk-Kong jump aan het maken is.
  Succes met je visum (en op 3000 km knijpen wij wel een oogje dicht bij 1, 2 cheatjes).
  Maria en Wim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s