Hong Kong – einde oefening

Helaas, helemaal naar Hong Kong gevlogen, 6 1/2 uur vliegen, voor een Chinees visum, en dan met lege handen weer afdruipen. Dat is zo ongeveer mijn verhaal van afgelopen week. Ondanks de goede vooruitzichten vooraf (99% kans om het te krijgen) sta ik dus met lege handen en dat betekent dat m’n zijderouteavontuur in Almaty ophoudt. Aan redenen doen ze niet echt. Ik heb van alles gehoord, van de G20 top in China via de bomaanslag bij de Chinese ambassade tot het feit dat ik afgelopen jaar in Turkije en Iran ben geweest. Zelfs de dood van de Uzbeekse president Karimov kwam nog voorbij. Het lijkt me allemaal nogal vergezocht maar aangezien het om China gaat zou er toch iets van waarheid in kunnen zitten. Eigenlijk doet het er allemaal niet echt toe, ik heb geen visum en daarmee is het verdere lopen langs de zijderoute uit. In eerste instantie wilde ik daarna alleen maar naar huis terug maar na alles wat te hebben laten bezinken heb ik toch besloten verder te gaan. Komende vrijdag vlieg ik naar Seoul in Zuid-Korea en daarvandaan ga ik dan in eerste instantie een rondje Korea doen. Het verdere vervolg is nog open.

Chinese winkel
Chinese winkel
Maoposters te koop
Maoposters te koop

In Hong Kong heb ik natuurlijk niet alleen op m’n visum gewacht. In de tussentijd heb ik ook de stad bekeken en dat is me verrassend goed bevallen. In de eerste plaats is het natuurlijk een wereldstad vol met wolkenkrabbers. Het is één van de dichtstbevolkste steden op aarde maar desondanks is er tussen al die gebouwen nog opvallend veel groen, tropisch groen, want de stad ligt een heel eind verder naar het zuiden dan waar ik tot nog toe geweest ben. Ook de luchtvervuiling viel me enorm mee. Het zal niet de beste luchtkwaliteit zijn maar de auto’s zijn in ieder geval schoon, heel anders dan de rotzooi die in Centraal-Azië rondrijdt. Sowieso is Hong Kong erg schoon, op het idiote af. Mensen lopen er rond met flesje desinfecterend spul voor hun handen, maar op allerlei dingen die je aanraakt, van lichtknoppen tot handrail van een lift, zit vaak een sticker met een tekst als “wordt ieder uur gedesinfecteerd”.

Hong Kong skyline
Hong Kong skyline
Hong Kong by night
Hong Kong by night

Tussen al die wolkenkrabbers is af en toe nog iets ouds te vinden, een tempel, een pagode, lage oude huizen, maar het is wel heel erg zoeken. Toch worden die tempels nu nog druk bezocht door al die haastige Hong Kongers. Wat dan wel weer typisch is, is dat het aantal wierrookstokjes dat iemand mag afsteken maximaal 3 is om het milieu niet te veel te belasten. Geen idee of en hoe het gecontroleerd wordt maar bijzonder is het wel.

Godenbeeld in tempel
Godenbeeld in tempel
Brandende wierrook
Brandende wierrook

Het beste van Hong Kong waren voor mij de stukken buiten het echte centrum. Een half uurtje met een boot in je bent in een heel ander Hong Kong. Ik ben op de eilanden Lantau en Lamma geweest. De eerste is tegenwoordig met een brug verbonden met de rest van Hong Kong maar de tweede is dat niet en daar zijn zelfs nog geen auto’s. Toch is er ook op Lantau veel natuur en een aantal hoge bergen (900+ meter). Ook hebben ze daar de grootste bronzen zittende Buddha ter wereld, een enorm ding maar niet heel mooi naar mijn mening. Iets verderop was er ook één vissersdorpje waar de tijd min of meer heeft stil gestaan. Paalwoningen, houten boten, vis die te drogen hangt op straat, kleine tempeltjes voor de vissersgod, het was er allemaal. Op Lamma heel veel kleine dorpjes waarvan in de meeste alleen nog wat oude mensen woonden. De jongeren trekken weg richting centrum. Daar heb ik min of meer het eiland rondgelopen en vooral de ‘achterkant’, weg van het centrum, was erg mooi. Tropische bossen, bananenpalmen, maar ook mooie stranden. Van alles wat dus.

Vissersdorp op Lantau
Vissersdorp op Lantau
Tempel voor vissersgod
Tempel voor vissersgod
Vlinders op Lamma
Vlinders op Lamma

Ik heb me dus wel vermaakt in Hong Kong. Daar komt ook nog bij dat het eten erg lekker was. Heel anders dan in Centraal-Azië, maar dan wel weer opvallend vergelijkbaar met wat je in Nederland bij de Chineens vindt. Maar dan wel aangevuld met de mafste dingen, gebakken kippenvoeten waren nog vrij normaal. Die dingen heb ik maar aan de mensen daar gelaten, er waren genoeg andere lekkere dingen. Nu op naar Seoul. Ik ben benieuwd wat Korea gaat brengen.

 


12 reacties op ‘Hong Kong – einde oefening

 1. Hoi Bart-Jan. Wij hebben elkaar in Murghab ontmoet op het moment dat je last van je voeten, of beter gezegd je tenen, had. Mooi dat je daar geen last meer van hebt. Toch staat het in schril contrast met het niet krijgen van een Chinees visum. Zonde, maar de wereld is feitelijk één grote handelsroute. Ik hoop dat je je draai snel opnieuw vindt en je net zo geniet als voorheen.
  Wij (Tineke en Marcel uit Wageningen) zijn nu drie maanden terug van onze fietstocht door Centraal Azië, maar het went hier maar matig. Wel was vanaf dag één het eten heerlijk en genieten!
  Veel plezier onderweg en je bent altijd welkom in onze “homestay” in Wageningen!

  Like

 2. Joh Bart-Jan, wat balen! Fijn dat je nu wel andere toffe plannen hebt gemaakt! Vietnam schijnt ook heel gaaf te zijn om te doorkruizen 😛
  Sterkte met het vervolg. We lezen nog steeds met veel enthousiasme mee.

  Like

 3. Hey Bart-Jan,

  de titel van je bericht voelde ff niet zo fijn, voor jou nog veel meer dan voor wij die dat lezen natuurlijk. Ontzettend jammer dat jouw oorspronkelijke plan op dit moment niet gaat lukken maar grote klasse dat je de plannen onmiddellijk aanpast en zo een vervolg geeft aan deze fantastische reis. Geniet ervan en smakelijk eten! Gr. Anthony

  Like

 4. Hey Bart Jan.

  Dat is zwaar K.. Dat je bijna aan het einde niet door kunt om deze mooie reis af temaken. Maar gelukkig ga je niet bij de ” pakken neer zitten en heb je alles opgepakt ” en ga je je avontuur voort zetten in zuid Korea. Top.
  Volgens mij kun je daar ook lekker eten. 😉
  We blijven je volgen.
  Lieve groet Truike en Toon Youri en Milan

  Like

 5. Wat jammer, wat jammer. Je kan je droom niet uit laten komen, terwijl het zo goed ging. We leven met je mee!
  Verstandig om nog wat in zuid/oost Azië rond te trekken. Je bent er nu toch en je hebt de tijd aan jezelf. Nog veel plezier daarmee en probeer het andere achter je te laten.

  Like

 6. Ha Bart-Jan,,

  even balen natuurlijk maar gelukkig heb je een andere bestemming gevonden. Wellicht kan je later alsnog een keer naar China en vanaf de Chinese kant van de route starten…….want je blijft nu w.s. reizen. Als dat eenmaal onder je huis is gaan zitten.
  Een goede reis gewenst!

  Like

 7. Hallo Bart-Jan.
  Jammer dat je geen visum hebt gekregen. Maar heel goed dat je de knop omgezet hebt en je reis toch gaat vervolgen. Wat een mooie foto’s uit Hong Kong! En fijn dat je zo van de stad hebt genoten. We wensen je een mooie voortzetting van je reis en kijken al weer uit naar je volgende verslag.
  Groeten, Harry en Corry.

  Like

 8. Zo, dat is een verrassende wending: maanden op weg naar China en dan binnen een week doorsteken naar Korea. Erg benieuwd hoe het je daar zal vergaan en chapeau voor het aanpassingsvermogen. Goede reis, China zal het zonder je moeten! Eigen schuld dikke bult!
  Maria en Wim

  Like

 9. Wat enorm chagrijnig dat de Chinezen niet meewerken. Ben je zo ver gekomen om dan op het laatst niet door te kunnen. Groot gelijk dat je nog een stukje Korea eraan vastplakt, ben erg benieuwd!
  Geniet ervan 🙂

  Like

 10. He Bart-Jan,

  Jammer dat je je reis niet kunt afmaken. We hoorden ook al over de bijzondere eisen die China schijnt te stellen momenteel. Wel stoer on er toch nog een ander stukje Azië aan vast te knopen. Het eten bevalt je blijkbaar erg goed😋
  Ik kijk weer uit naar de volgende verslagen vol met culinaire tips. Van gebakken kippenvoeten had ik nog niet eerder gehoord…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s